Nakon potpisivanja  Protokola o međusobnoj saradnji i razumijevanju bošnjačkih nacionalnih vijeća.23. decembra 2017. godine koji su u Sarajevu  potpisali predstavnici Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, uslijedio je i zajednički sastanak  predstavnika triju vijeća na kome se formirao Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća 03.februara 2018.  

Na sjednici je donijeta odluka o imenovanju članova Ureda  za koordinaciju bošnjačkih vijeća čime su se stvorili svi preduslovi za otpočinjanje institucinalne saradnje bošnjačkih vijeća.

Ured broji 6 članova, po 2 iz svakog vijeća. Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori u Uredu će predstavljati Mirsad Džudžević, predsjednik i Alisa Džogović Murić, predsjednica Izvršnog odbora. Bošnjačko nacionalno vijeće zastupaće dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik i Esad Džudžo, potpredsjednik BNV-a,  dok će Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca predstavljati prof. dr. Nedžad Mulabegović, predsjednik i Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

Prof. dr. Nedžad Mulabegović obavljaće funkciju predsjedavajućeg Ureda do donošenja Poslovnika o radu.