U organizaciji Foruma Bošnjaka Crne Gore organizovan je Okrugli sto “ Bošnjaci i aktuelna antiislamska klima”, na kom su eminentni profesori, vjerski učenjaci i akademici govorili o sve većoj pojavi širenja antiislamizma kako na Balkanu, tako i u svijetu.

Senadin Lavić, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, poručio je da “ono s čime se mi danas suočavamo jesu besramne krivotvorine o islamu”.

“Tako se islam u destruirajućim propagandnim konstruktima pojavljuje kao zgodna riječ za manipulaciju. Današnje slike o muslimanima i orijentu, uglavnom su proizvod zapadnih interpretacija u kojima se prepoznaje stereotip i agresivno neprijateljsko držanje”, rekao je Lavić.

Sonja Tomović-Šundić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, kazala je da svaki oblik protivljenja, destrukcije nad onim drugim zapravo nije samo poništavanje toga drugoga, već i sopstveno podrivanje.

Enis Burdžović, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, poručio je da je “čovjek neprijatelj onoga što ne poznaje”.

“Ono što moramo razgraničiti jeste da mi kao muslimani vjerujemo da se čovjek rađa s genom ljubavi. S druge strane, ne rađa se s genom mržnje, mržnja se uči. Islamofobija dolazi od straha od nepoznatog. Kako se hranimo brzom hranom, tako su nažalost i intelektualne potrebe svedene na brzu hranu. Islamofobija kao takva, jako se lako pakuje i biva prihvaćena u narodnim masama”, kazao je Burdžović.

On je podvukao da se danas želi reći da islam ima problem sa modernošću.

“Ne, islam nema problem sa modernošću. Islam je imao širinu da prihvati drugo, drugačije i usvoji sve drugo pozitivno iz drugih kultura”, kazao je Burdžović.

Andrej Nikolaidis, publicista i književnik, poručio je u svom obraćanju da njemu nije potrebno objašnjavati da se muslimana ne treba bojati.

Delegaciju Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, na skupu je predstavljala Alisa Džogović Murić.