Delegacija Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori na čelu sa predsjednikom Mirsadom Džudževićem boravila je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini na poziv Muslimanskog dobrotvornog društva “Merhamet” koje je obilježilo je 105. godina postojanja Svečanom akademijom organizovanom pod  pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića, održanom u sarajevskoj Vijećnici.

Akademiji su prisustvovali visoki državni predstavnici Bosne i Hercegovine, predstavnici kulturnih i vjerskih institucija i organizacija iz regiona, Njemačke i Turske.

Predsjednik “Merhameta” doc. dr. Hajrudin Šahić, obraćajući se prisutnima kazao je da se ideja o osnivanju Merhameta javila kao duhovna potreba onih ljudi koji daju i materijalna potreba onih koji primaju pomoć te da je kod Bošnjaka je dobročinstvo istovremeno i vjerska obaveza.

Tokom svečanosti uručene su zahvalnice „Merhameta“ partnerskim humanitarnim organizacijama, članicama Mreže KOHKO “Caritas Bosne i Hercegovine”, “La Benevolenciji” i Srpskom humanitarnom udruženju “Dobrotvor”, kao “Povelja Merhameta”  „Crvenom polumjesecu” Republike Turske.